donderdag 23 mei 2013

LAW 2 - 5e etappe van Koog Zaandijk naar Landsmeer

Zondag 19 mei 2013

In de trein naar Koog Zaandijk

Op 1e pinksterdag zou het redelijk mooi weer gaan worden en dus samen besloten om maar weer een etappe te gaan wandelen. Dit keer de auto neergezet in Landsmeer en met bus 125 richting Amsterdam centraal om vandaaruit met de trein naar startpunt Koog Zaandijk te gaan.


Onder de A7 door

We begonnen dit keer wat later op de dag, maar dat mocht de pret niet drukken. Dus zo rond 14:15 uur startte onze wandeling aan de Zaanse Schans. Zo kom je er in geen 45 jaar en zo ben je er in twee weken tijd twee keer. Maar goed we moesten doorlopen, want er stond 17 km op het programma. Dus richting Haaldersbroek een typisch Zaans dorpje met slootjes, bruggetjes en houten huisjes, daarna richting natuurgebied Jagersveld en ik moet zeggen daar wil ik graag nog een keer naar terug. Een heel mooi gebied om doorheen te wandelen en te recreĆ«ren. Daar ook nog even een cache** gezocht en hup weer verder. De A7 onderdoor en langs het spoor door de polder Oostzaan en ook dat is een heel mooi veenweidegebied, waar je de vele weidevogels weer om je heen hoort en ziet, maar ook de rietvogels zijn daar vooral te horen. Gelukkig toch ook twee rietvogels op de foto kunnen zetten zoals de rietgors en de rietzanger. Ook zitten speuren naar de roerdomp, maar die liet zich niet zien helaas.

De rietzanger



Uitzicht over polder Oostzaan

De meimaand is toch de ideale maand om door dit soort gebieden heen te lopen, want dan gebeurt er het meest en je kijkt je ogen uit. Nieuw leven en alles wat daarbij hoort blijft toch mooi om naar te kijken.


Na deze schitterende polder begonnen we aan t recreatiegebied het Twiske. Dit was een laagveenmoeras wat in 1942 is drooggelegd en is in de jaren 70 ingericht als recreatie en natuurgebied. Ook zeker een aanrader om hier eens een dagje te gaan wandelen.


Nieuw leven blijft mooi

´t Twiske

De tijd tikte natuurlijk ook door en het werd eigenlijk al een beetje laat en de kilometers waren toch iets langer dan we dachten dus in dit gebied hebben we een stukje afgesneden waardoor we eigenlijk ook een klein beetje de weg kwijtraakte, maar als we maar de Twiskemolen in het oog hielden dan zou het wel goedkomen en dat kwam het natuurlijk. Toen nog even langs de sportvelden van Landsmeer en al snel daarna zagen we onze auto alweer staan. We hadden er toen alweer ruim 20 km op zitten en redelijk trek gekregen en het was tenslotte alweer 18.45 uur. Het was een hele mooie route, maar een kopje koffie of iets onderweg hadden we wel gelust. Op deze etappe kom je alleen in het begin wat tegen wat horeca betreft.
Maar goed snel naar huis want er stonden asperges op t menu en wat hadden we daar een zin in. Gelukkig die ochtend al geschild en ook niet onbelangrijk de wijn al koud gezet.

In totaal er 76 km opzitten en nog 324 kilometers te gaan.



**Cachen oftewel geocaching is een wereldwijd spel, waarbij je moet gaan zoeken naar schatten. Wil je meer weten of het ook spelen kijk dan op www.geocaching.com. Het is heel goed te combineren met wandelen, fietsen en genieten van de natuur.

1 opmerking:

  1. Lijkt me een mooie wandeling om te maken en ik ben gelijk gewaarschuwd om mijn thermoskan mee te nemen! ;-)) staat dat soort informatie niet in het boekje? Leuk om te lezen weer!!

    BeantwoordenVerwijderen